Každý den někde na světě vyjde další článek nebo kniha o tom, jak se správně stravovat, abychom byli v dobré formě, cítili se plní energie a žili co nejdéle. Problém je v tom, že rady a názory dietologů a všech dalších autorů se občas navzájem kardinálně liší. Běžný čtenář má z toho v hlavě záhy slušnou motanici. Může tedy jíst po šesté večer? A je pravda, že tuky vlastně pomáhají hubnout? Mléko dospělým škodí? Všechny tyhle otázky mají na svědomí neurózu svého druhu, kdy dospělí, svéprávní a vzdělaní lidé se náhle cítí zcela bezmocní, pokud jde o základní otázky vlastního stravování. Jednou se úzkostlivě vyhýbají lepku, potom se mermomocí snaží nalít do sebe během dne pět litrů vody s citronovou šťávou, načež se x dnů živí výhradně stejky se sójovými klíčky.
Lékařské statistiky potvrzují, že v 21. století se poměr člověka k jídlu vyhrotil natolik, že značné procento lidí včetně dětí a dospívajících dnes trpí různými poruchami příjmu potravy. Jídlo pro nás přestalo být tím, čím ve skutečnosti být má – energetickým zdrojem. Dnes je buď přítelem nebo nepřítelem, potěšením nebo nebezpečným svodem a pro mnohé je příčinou každodenního stresu. Nejtěžší je za této situace odpovědět poctivě sám sobě na otázku: Stravuji se správně a plnohodnotně, nebo provádím experimenty s vlastním tělem a zdravím?
Chcete-li zjistit, nakolik harmonický je váš vztah k jídlu, zamyslete se, která z následujících tvrzení platí pro vás:
Příznaky zdravého poměru k jídlu:
- Nezakazujete si jíst nějakou potravinu nebo skupinu potravin.
- Nebudete hladovět jenom proto, abyste nesnědli něco, co potenciálně ohrožuje linii.
- Chápete, že výživa je individuální záležitost a že dieta a jídelníček, které prospívají jednomu, mohou vážně poškodit zdraví jiného.
- Neodsuzujete lidi, kteří se stravují jinak než vy.
- Nepočítáte kalorie, bílkoviny, tuky a sacharidy, dbáte však na kvalitu a hlídáte množství toho, co jíte.
- Snažíte se stravovat pestře.
- Necítíte se provinile, když sníte víc než ostatní nebo když si dáte něco, co je pokládáno za škodlivé.
Příznaky toho, že vaše výživa správně jen vypadá:
- Pravidelně zkoušíte diety, o kterých mluví známé hvězdy, nebo o nich informují hromadné sdělovací prostředky, které pokládáte za seriózní.
- Přísně hlídáte kalorie a snažíte se jíst co nejméně.
- Existují potraviny nebo skupiny potravin, které si nedáte ani kdybyste měli veliký hlad.
- Málokdy zkoušíte něco nového: sestava potravin v ledničce je dána jednou provždy.
- Pociťujete obavy a úzkost a jste se sebou nespokojeni, když nedokážete dodržet svůj stravovací rozvrh.
- Ochotně dáváte dietní rady svým známým a občas kritizujete, co jedí.
Domníváte se, že chuť jídla není tak důležitá, jako jeho prospěšnost.
Poznali jste se spíš v tom druhém než v prvním seznamu? Pak máte jednoznačně důvod zamyslet se, jak harmonizovat svůj vztah k jídlu a vzpomenout si, že jídlo by mělo být jedním z hlavních životních potěšení.
8 kombinací potravin, které pomáhají zhubnout
Správná výživa podle data narození