Pokud byl večer zvláště veselý, čekejme ponuré ráno. Toto pravidlo se mění v jistotu, jde-li o alkohol. Nejspíš každý dospělý člověk alespoň jednou kocovinu zažil. Je to stav spojený s množstvím negativních reakcí organismu. Proč vznikají a jak se jich zbavit?
Syndrom kocoviny především nevyhnutelně postihne každého, kdo zkrátka neumí pít. Takoví lidé pak často nedokážou ani správně přijít k sobě. Spousta lidí se domnívá, že všechno usnadní požití lehčího nebo stejného alkoholu, tzv. „vyprošťovák“ („Čím ses, člověče, pokazil, tím se zase ráno naprav“…). To je však pouze cesta k prohloubení i tak nepříjemného stavu.
Proč vlastně pití způsobuje kocovinu?
Lehčí kocovina je doprovázena žízní, pocitem suchosti v ústech, silnou bolestí hlavy, někdy bušením srdce, slabostí i stahy cév, únavou.
Alkohol na tělo působí jako neurotoxický jed. Proto se tělo složitou chemickou reakcí vyrovnává s otravou alkoholem způsobenou. Mechanismů vedoucích ke vzniku kocoviny je několik. Pocit únavy vzniká proto, že zpracováním alkoholu tělo ztrácí velké množství energie. Tak vzniká i zimnice, která u někoho propuká ještě v průběhu pitky, a také větší sklon k podchlazení. Opilý člověk je vyčerpaný a přitom může mít mylný dojem, že ho alkohol zahřívá.
Alkohol působí osmoticky. Pomáhá vsakovat do buněk lidského těla vodu, včetně těch v hlavě. Buňky se tím zvětšují, dochází k rozpínání mozku a nám třeští hlava.
Zároveň však alkohol způsobuje odvodňování, které rovněž vede k bolestem hlavy. Motání hlavy má na svědomí vliv alkoholu na centrum rovnováhy v mozku. Žaludeční nevolnost bývá důsledkem potíží s rovnováhou, zároveň však může být alkoholem podrážděna sliznice zažívacího traktu. Těžká kocovina způsobená velkým množstvím alkoholu bývá proto spojena také se zvracením. Tělo se zároveň jednorázově zbavuje velkého množství jedu, jehož zpracování ho neúměrně zatěžuje.
Jak ulehčit průběh kocoviny?
Stará a stále platná rada říká: nepijte nalačno. Nejlepší jsou při pití alkoholu tučná jídla. Nemusíte se zrovna cpát bůčkem, dobrý je i olivový olej třeba v salátu. Tuk potáhne žaludeční stěnu, která je tak více chráněna před překyselením a pronikáním alkoholu.
Omylem je stále panující víra v blahodárné účinky kávy nebo kávy s citronem. Mnoho lidí věří, že když pitku zakončí hrnkem kávy, zabrání ranní kocovině. Logika je v tom, že kofein je opravdu protijedem alkoholu. Zároveň však má silné dehydratační účinky a také v žaludku působí kysele, což při zkonzumovaném, kyselost vyvolávajícím alkoholu opravdu není žádná pomoc
Pijte obyčejnou vodu. Nesycenou. Už v průběhu večera s alkoholem. Neměli byste chodit spát hned po poslední sklence, ale počkat asi tak hodinu, než se alkohol uvolní. Pořádně se napít vody a pak teprve jít spát. A další mocnou dávku vody vypít hned po probuzení.
Jídlo při kocovině dodá energii a cukry ztracené štěpením alkoholu. Pokud se vám nebouří žaludek, najezte se. Výborný je například silný hovězí vývar s nudlemi. Obsahuje vitamíny skupiny B, které po pitce nutně potřebujeme doplnit – jako ostatně všechny vitamíny. Takže ho mějte připravený předem v ledničce. Nebo si udělejte superrychlou česnečku: na polévkový talíř dejte česnek rozetřený se solí, přidejte trochu oleje nebo kousek sádla a pepř a zalijte vroucí vodou. Polévky doplní chybějící tekutiny, ionty i energii. K neutralizaci překyseleného žaludku je vhodné i mléko, jakkoli se někomu dělá zle jen při pomyšlení na ně. Vhodný je banánový koktejl z mléka, banánu a lžičky medu. Výborně poslouží zázvorový čaj – nastrouhaný zázvor zalijeme horkou vodou a necháme ustát.
Doporučovaných prostředků je mnoho, nejúčinnější a nejjistější je však jen jeden: nepít, nebo alespoň pít s rozumem.
Co se změní, když přestanete jíst cukr