Pro ty, kdo dbají na linii, bude možná užitečný tento seznam deseti potravin, které zesilují pocit hladu, a mohou se tak stát překážkou na cestě k dosažení ideální váhy.
1. Čerstvě lisovaná šťáva
«Diety se šťávou jsou populární už řadu let, ovšem jen těžko je můžeme nazvat prospěšnými – říká bostonský dietolog Janel Funk. – Lisování šťávu zbavuje vlákniny, bez které se z ní stává obyčejný sladký nápoj». Takže se sklenicí čerstvě lisované pomerančované šťávy přijímáme pouze kalorie a úroveň krevního cukru a se okamžitě zvýší. Organismus uvolní inzulin, a ten nepřirozeně vysokou hladinu cukru sníží. Všechno, co nám zbude, je pocit únavy a ještě silnější hlad. Nahraďte lis mixérem a do vzniklé směsi přidejte čajovou lžičku bílku.
2. Netučný jogurt
«Reklama často vydává takový jogurt za zdravou a dietní potravinu. Při výběru svačinky byste však měli být pozornější – varuje dietoložka spolupracující s universitou v New Yorku, Kayleen St. John. – 170 ml obyčejného nízkotučného jahodového jogurtu obsahuje 150 kalorií, 6 g bílkovin, 1,5 g tuku a 25 g cukru. Vysoká úroveň sacharidů a nízký tuk způsobí, že budete mít hlad i potom, co sníte poslední lžičku nízkotučného jogurtu». Zvolte místo něj normální řecký jogurt a přidejte si do něj jahody a ořechy. Ve standardní porci této lahůdky získáte dvakrát více bílkovin a ořechy s jahodami zajistí potřebné množství vlákniny a antioxidantů. Nicméně ani toto jídlo vám nenahradí plnohodnotnou stravu. «Jogurt není třeba žvýkat– vysvětluje další dietoložka Lisa Haymová – bez této jednoduché činnosti organismus nepociťuje nasycenost».
3. Vaječný bílek
Pouze bílková omeleta je mezi těmi, kdo hubnou, velmi populární. Dietologové však nedoporučují žloutky vyhazovat. «Po bílkové omeletě se záhy znovu cítíte vyhládlí – říká Kayleen St. John. – I když je vaječný bílek skvělým zdrojem bílkoviny, základním zdrojem minerálů, prospěšných tuků a vitamínů je právě žloutek. Nemusíte mít žádné obavy, že by vám omeleta obsahující i žloutky zničila postavu».
4. Netučné salátové zálivky
Když do košíku vkládáme láhev dipu s nápisem«0% tuku», domníváme se, že je to správná a zdravá volba. Dietologové s tím však nesouhlasí. «Všechny ty údajně nízkokalorické zálivky jsou ve skutečnosti plné cukru a soli – varuje Lisa Haymová. – A kvůli tomu vás hned po obědě začne trápit hlad».
5. Potraviny označené «zdraví prospěšné»
Dnes už je vcelku obecně známo, že potraviny, které pokládáme za zdraví prospěšné, konzumujeme v nadbytečném množství. Porce rostou, ovšem pocit nasycení přichází stále později. To není dobrá varianta pro toho, kdo se snaží držet dietu.
6. Cukr
Cukr v jakékoli podobě vyvolává návyk, neboť zvyšuje úroveň dopaminu. «Historicky člověk cukr potřeboval, aby přežil, jenomže dnes jsou potraviny s vysokým obsahem cukru všude široce dostupné, závislost na cukru narůstá a je stále nebezpečnější» – konstatuje Julieanna Heverová, losangeleská dietoložka a autorka knihy «Vegetariánská dieta». Potraviny s vysokým obsahem sukru provokují přejídání a přitom nedávají žádný užitek ani pocit dlouhodobého nasycení. Jistou záchranou v této situaci je čerstvé ovoce.«Máme-li velkou chuť na sladké, je jistě snazší sníst čokoládovou tyčinku nebo kousek pečiva – říká Heverová. – Přesto je nahraďte jablkem nebo hruškou, které kromě cukru obsahují vlákninu a vitamíny».
7. Müsli a celozrnné tyčinky
Klasické tyčinky prodávané v obchodech jsou nejčastěji plné cukru a sacharidů. Bílkoviny nejsou přítomny. Takže pouze povzbuzují chuť a nenasytí.
8. Kečup
«Stejně jako jiné potraviny vyráběné s přidáním na fruktózu bohatého kukuřičného sirupu, i kečup ponouká mozek falešným povelem k další konzumaci. Narušuje výměnu látkovou a omezuje produkci leptinu, odpovědného za pocit nasycenosti. Mozek nedostává signál, že organismus je nasycen» – vysvětluje Lisa Haymová.
9. Kukuřičné lupínky
Prakticky žádné sladké lupínky neobsahují ani vlákninu, ani bílkoviny, tedy dvě složky normalizující hladinu krevního cukru a utišující ranní hlad. Pokud k nim přidáte nízkotučné mléko, nedostává vaše tělo tuky potřebné k nasycení. Hledejte v obchodech takové lupínky, které obsahují alespoň 5 gramů vlákniny na porci. Speciální dietní varianty jsou sice téměř bez cukru a kalorií, ovšem vlákninu a bílkoviny neobsahují rovněž.
10. Ovocné smoothie
Zapomeňte na ně. «Pokud smoothie neobsahuje ani bílkovinu ani zeleninu, je to vlastně vláknina s fruktózou – vysvětluje Lisa Haymová – to znamená, že hladina krevního cukru vyletí a zase rychle spadne, načež vás čeká únava, skleslost – a nejspíš i hlad. Nízká kaloričnost smoothie totiž nezaručuje nasycení».
A. Muradová
Zásadotvorná strava – zdroj zdraví
Které potraviny jíst ve kterou denní dobu