Výzkum vědců na Harvardu odhalil zeleninu, která může komplikovat hubnutí.
Dietologové trvají na tom, že zelenina patří k neužitečnějším potravinám zdravé výživy a je velice důležitou součástí vyváženého jídelníčku. Nicméně nové výsledky harvardského výzkumu ukazují, že nehledě na příznivý vliv na lidský organismus, může pravidelná konzumace některých druhů zeleniny vést k nárůstu váhy.
V průběhu výzkumu odborníci z Harvardu každé čtyři roky analyzovali stravovací deník více než třinácti tisíc lidí. Celkých dvacet let zkoumali výživu a váhové výkyvy každého respondenta, přičemž analyzovali údaje dokládající souvislost mezi každodenní stravou a váhou se zaměřením na konkrétní potraviny, které mohou bránit hubnutí. Vyšlo najevo, že pokud jídelníček respondenta obsahoval škrobovitou zeleninu, pak dotyčný častěji než jiní přibíral na váze a s většími obtížemi se také nadváhy zbavoval.
Výsledky výzkumu ukázaly, že mezi druhy zeleniny, které brání hubnutí, jasně vede kukuřice, za níž následují brambory a hrách.
I přes tyto výsledky však odborníci nedoporučují zcela tyto druhy zeleniny z jídelníčku vyloučit, protože obsahují mnoho organismu prospěšných látek. „Je třeba jejich příjem kontrolovat a udržovat v rozumných mezích“, shrnuli závěrem.
3 účinné strategie: jak se zbavit hormonální nadváhy
Nadváha je ochrana