Venku je stále chladněji a náš organismus se postupně začíná připravovat na nadcházející zimu. Bohužel to u mnoha lidí také znamená přibývání na váze. Tělo si příliš nevybírá,pokud jde o vytvoření podle jeho instinktu zcela nezbytné zimní tukové zásoby. Vyhnout se nepříjemnému překvapení, které nám pak způsobí pohled do zrcadla, můžeme dvěma způsoby: přidat na pohybu a pravidelném cvičení a upravit patřičným způsobem své stravování. Nabízíme vám sedm zdravých podzimních potravin, které prospějí nejen zachování zevnějšku, ale především zdraví.
Jablka
Kromě velkého množství obsažené vlákniny jablka podporují zdraví srdce. Zkuste si před cvičením dát jablko a uvidíte, jak poroste vaše výdrž. Příčinou je quercetin, flavonoid, který jablka obsahují. Zvyšuje objem kyslíku, který se dostává do plic. Je to také silný antioxidant a má protizánětlivé účinky.
Květák
Podle ujišťování expertů patří květák k nejprospěšnějším potravinám vůbec. Zvyšuje odolnost srdce a zlepšuje jaterní funkci. Havajská universita provedla výzkum prokazující, že tři porce květáku týdně povzbuzují játra k mnohem účinnějšímu spalování tuků.
Tykev
Moc často jídla z tykve neděláme. Přitom tykev má na organismus skvělý celkový účinek. Jídla z tykve vám zajistí po delší dobu pocit nasycenosti. Navíc tykev obsahuje téměř stejné množství draslíku jako banány.
Kedlubna
Je velmi málo kalorická, má vysoký obsah vlákniny. Obsahuje velké množství antioxidantů. Může být skvělou lehkou přílohou a zastoupit například brambory.
Houby
Houby jsou velmi málo kalorické a obsahují řadu důležitých minerálních látek a stopových prvků. Například vysoký obsah selenu posiluje lidskou imunitu. Houby sušené na slunci obsahují vitamín D, který si lidské tělo nedokáže samo vytvořit.
Granátová šťáva
Víme, že antioxidanty jsou pro naše zdraví velmi důležité. Šťáva z granátových jablek zvyšuje celkovou tělesnou odolnost a práci nervové soustavy. Experiment Texaské university potvrdil velký vliv granátové šťávy na fyzickou odolnost: skupina sportovců dostávala po náročném tréninku granátovou šťávu, druhá pouhou vodu. Už po měsíci byly rozdíly ve prospěch granátové šťávy zřejmé. Výkony a výdrž první skupiny byly nesrovnatelně lepší.
Klikva
Drobné červené a natrpklé plody obsahují velké množství vitamínů. Snižují množství škodlivých bakterií v organismu, brání vzniku zánětu močových cest a také onemocněním dásní.
Nejméně kalorické ovoce a zelenina
Jak omezit množství soli v jídle?