Potraviny s vysokým množstvím přidaného cukru mohou vyvolat nebo zesilovat deprese.
Docent katedry psychiatrie Columbijské university, psycholog a internista James E. Gangwisch se spolu se skupinou kolegů rozhodl zjistit, zda konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem (tedy těch, které zvyšují hladinu krevního cukru) zvětšuje riziko rozvoje depresí. Využili k tomu výsledky průzkumu hodnotícího dynamiku zdravotního stavu u více než sedmdesáti tisíc žen. Porovnávali údaje získané v letech 1994 až 1998 s výsledky průzkumu opakovaného o tři roky později. V období prvního průzkumu žádná z dotazovaných žen netrpěla depresí.
Co se ukázalo? Výživa bohatá na potraviny s vysokým glykemickým indexem (zejména pak s vysokým podílem přidaného cukru a loupaných cereálií) zvyšuje riziko deprese. Zajímavé je, že „škodí“ pouze přidávaný cukr, přirozený obsah cukru a uhlovodanů v potravinách s depresí nesouvisí. Zároveň některé potraviny, jako cereálie, ovoce a zelenina, potraviny s vysokým obsahem vlákniny nebo laktózy (tento druh cukru je obsažen v mléce a mléčných výrobcích s nízkým glykemickým indexem) rozvoji depresivních stavů brání.
Mechanismus tohoto jevu zatím nebyl prozkoumán, nicméně některé předpoklady už vědci vyslovili. Zastávají názor, že nadměrná spotřeba cukru a čištěného škrobu zvyšuje riziko rozvoje zánětlivých procesů a onemocnění kardiovaskulárního systému. A ty, jak už je dnes známo, rozvoj deprese podporují. James E. Gangwisch zůrazňuje, že je nutný další výzkum, avšak už nyní doporučuje svým pacientům trpícím depresí věnovat pozornost tomu, co jedí.
Ovšem držet se toho není vůbec jednoduché. „Dokonce i pro zdravé lidi je těžké si takové potraviny odříct. A co teprve depresivní pacienti! Je důležité nebudit v nich pocit viny tím, že bychom poukazovali na fakt, že své problémy si způsobují vlastním jednáním. Nicméně je tato informace nezbytná, protože pokud v sobě najdou sílu změnit jídelníček, může se to citelně projevit na jejich náladě a množství energie“.
Podle J. Gangwisch et al. «High glycemic index diet as a risk factor for depression: analyses from the Women’s Health Initiative», The American Journal of Clinical Nutrition, June 2015.
Zbavujeme se závislosti na cukru ve čtyřech krocích
Co se změní, když přestanete jíst cukr