Podzim není jenom krásné roční období překypující zralými plody a neuvěřitelnou paletou barev. I když se přes den mohou teploty vyšplhat ještě k příjemným hodnotám, neměli bychom podceňovat rychlost, s jakou se už v podvečer ochladí. Je vhodné počítat s tím, že budeme muset nějaký ten svetřík nebo mikinu přidat. A když vypuknou typické plískanice, bývá i hůř. O preventivních opatřeních vůči onemocněním horních cest dýchacích vás informujeme ve článku.
O předcházení chorobám z nastuzení už slyšel každý, jenomže málokdo se mu v praxi doopravdy promyšleně věnuje. A přece je možné vytvořit podmínky pro viry nepříznivé.
Co nemají rádi původci virových onemocnění?
Viníků akutních respiračních onemocnění je kolem tří set a opravdu nemá smysl pokaždé zjišťovat, který z nich konkrétně způsobil nemoc z nachlazení. Viry nevznikají samy o sobě v důsledku prochlazení. Změna celkového rázu počasí a pokles teplot však oslabují imunitu a organismus je potom vůči virovým onemocněním méně odolný. Proto jsou podzim a nastupující zima obdobím pro imunitu velmi náročným. Je tedy třeba posilovat ji už předem. Když kolem nás kdekdo prská a kýchá, je už více či méně pozdě.
Začněte jednoduchými účinnými opatřeními:
- Pravidlo první: správná výživa.
Je vcelku známo, že nejúčinnější jsou vitamíny, především vitamín C. Není lékem, ale mobilizuje imunitní systém. Je třeba dodávat ho tělu průběžně. A určitě v přirozené formě, to znamená zejména čerstvým ovocem a zeleninou. Jestliže se dopujete vitamínem C z lékárny, tělo využije jenom nicotné množství a zbytek se bez užitku vyplaví. Doporučováno je asi půl litru ovocné a zeleninové šťávy za den. V podobě plodin to dá asi tak tři čtvrtě kila. Šípky, černý rybíz, červená a zelená paprika a kadeřavá petržel jsou nejbohatšími zdroji vitamínu C. Teprve až po nich jsou to citrusy, jablka, kiwi, listová a brukvovitá zelenina, klasické posilovače obranyschopnosti jako česnek a cibule, ředkev a červená řepa. Přímo fontánu zdraví představují fermentované potraviny, na prvním místě kysané zelí.
Méně cukru a více bílkovin. Mořské ryby by měly být na vašem stole téměř denně. Jejich maso obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které obranyschopnost posilují. A opět platí, že dodávány v kapslích tyto látky většinou nemají žádný účin. Na rozdíl od přirozeného zdroje.
Určitě jezte fazole, ovesné vločky, vejce, maso a obilné klíčky, které jsou vydatným zdrojem zinku, což je prvek, který imunitu posiluje. Bohatá na zinek jsou rovněž dýňová semínka, vepřové i hovězí maso. Imunitě také velmi prospívá pravidelná konzumace pohanky a ořechů. V pohance obsažený rutin nejenom posiluje cévní stěnu, ale usnadňuje také vstřebávání vitamínu C do oběhu. Dodejme, že pohanka má řadu dalších významných příznivých účinků na lidský organismus – například regenruje jaterní buňky.
Výborné je, pokud se na vašem stole pravidelně objevuje jogurt a jiné zakysané mléčné výrobky obsahující živé bakterie mléčného kvašení. Probiotika obecně jsou pro imunitu velkou podporou. Mnoho jich je v už zmíněných fermentovaných potravinách.
Hlíva ústřičná – kromě řady jiných příznivých účinků posiluje také imunitu.
Také olivový a především lněný olej obranyschopnost těla posilují. Lněný olej obsahuje tolik potřebnou mastnou kyselinu omega 3 podporující nejenom imunitu, ale také játra.
- Pravidlo druhé: ruce, nohy a hlavu mějte vždycky v teple. Noste šály, rukavice, kabáty nebo prodloužené bundy.
- Pravidlo třetí: Mytí rukou. Lidé si obvykle nutnost mytí rukou spojují s nebezpečím žloutenky. Avšak i když jde u chorob dýchacích cest o kapénkovou nákazu, neznamená to, že se nenakazíte dotekem – například tyče, které se držíte v MHD. Stačí pak bezděčně si sáhnout na obličej nebo protřít si oko – a nemoc je tu.
- Pravidlo čtvrté: dvakrát denně proplachujte nos mořskou vodou. Běžně ji koupíte v lékárně.
- Pravidlo páté: buďte co nejvíce na vzduchu. Oblékejte se přiměřeně počasí. Několikrát denně důkladně větrejte, naposledy před spaním.
- Pravidlo šesté: pravidelně cvičte. Ranní rozcvička povzbudí váš krevní oběh a imunitní obranu.
- Pravidlo sedmé: pijte užitečné nápoje. Například zázvorový nebo šípkový čaj. Přidávejte si do něj trochu citronové šťávy a lžičku medu.
- Pravidlo osmé: po celý rok dávejte přednost lokálně dostupnému ovoci – to by mělo být vždycky na vašem stole. Doplňujte ho citrusy.
- Pravidlo deváté: česnek, česnek, česnek! Pokud ho snášíte, konzumujte ho bez tepelné úpravy, aby se jeho účinky zachovaly v plné síle. Přidávejte ho do salátů, omáček a do polévek. Pokud se chcete vyhnout nepříjemnému odéru, kupte si v lékárně česnekové kapsule.
- Pravidlo desáté: najděte si vhodný adaptogen a způsob jeho využití.
- Pravidlo jedenácté: pokud je vaším nejslabším místem krk, můžete preventivně kloktat například odvar z heřmánku nebo měsíčku.
- Pravidlo dvanácté: vyhýbejte se průvanu a v sezóně nemocí z nastuzení se podle možnosti vyhýbejte místům, kde je soustředěno mnoho lidí. Pokud se ocitnete v blízkosti někoho, kdo je evidentně nemocný, snažte se dostat od něj co nejdál. Nezapomeňte se nedotýkat obličeje a ihned po příchodu domů si důkladně umýt ruce.
- Pravidlo třinácté: pokud nemáte nějaké zdravotní kontraindikace, prospěje vám pravidelná návštěva sauny.
- Pravidlo čtrnácté: před zimou nejlépe chrání bavlněné prádlo a svrchní ošacení z přírodních vláken. Umělá vlákna by neměla mít více než dvacetiprocentní zastoupení.
- Pravidlo patnácté: kouření mnohonásobně zvyšuje riziko onemocnění. Pro potřebnou denní dávku musí kuřák přijmout až dvaapůlkrát vyšší dávku vitamínu C. Vdechovaný kouř však obsahuje mimo jiné jedy také kadmium, které v kombinaci s vyšší dávkou vitamínu C představuje zdravotní riziko.
Samozřejmě, že nedílnou součástí celého tohoto preventivního přístupu je otužování. Kromě pobytů v přírodě byste měli vyzkoušet otužování vodou. Nemusíte hned skákat do zamrzlého rybníka. Začněte postupně, střídavou sprchou. Snižujte teplotu vody, až se odvážíte pustit na sebe studenou. Nejprve na nohy, postupně výš a delší dobu. Střídáním teplé a studené vody skvěle podpoříte krevní oběh a posílíte imunitní systém.
Navíc platí, že bychom v průběhu celého roku neměli zapomínat na slunce, které je velkou podporou lidské imunity. Ven však musíme chodit, i když právě nesvítí. Vyhýbat se nemusíme ani mrazu. Pokud se správně oblečeme, není se čeho bát. Což platí nejen pro dospělé, ale i pro děti.
Také kvalitní a dostatečný spánek posiluje imunitu. Ideální je v podzimním a zimním období spát až 9 hodin denně. Kdo spí méně než šest hodin denně, je třikrát více nemocný. Autor výzkumu s tímto zaměřením, profesor university v San Franciscu Aric Prather to vysvětluje tím, že nedostatek spánku způsobuje oslabování buněk imunitního systému. To prokázal také výzkum britských vědců z university v Surrey. Provedli analýzu krevních testů skupiny lidí, kteří po dobu jednoho týdne spali až deset hodin denně. Poté stejnou skupinu nechali po dobu jednoho týdne spát méně než 6 hodin denně. Zjistili značné změny u více než sedmi set genů. Byly to změny poškozující imunitní systém. Vedoucí projektu, profesor Colin Smith shrnul výsledky výzkumu jednoznačně: „Je zřejmé, že spánek je klíčový pro tělesnou rekonvalescenci a zachování správných tělesných funkcí.“
Skvělou součástí prevence virových onemocnění je dobrá nálada. Stresové stavy imunitu podstatně oslabují, protože tělo musí čelit příčinám stresu. Lidé, kteří umějí nad problémy včas mávnout rukou, nebývají často nemocní. A pokud už onemocní, proběhne onemocnění lehčeji a rychleji než je obvyklé.
Jak si zachovat mládí
Jídlo posilující imunitu