Někdy si tu otázku položil snad každý: jaké banány by se správně měly jíst? Když jsou zralé a žluté, nebo s tmavými tečkami na žluté slupce? Všechno je ještě o to složitější, že výživové vlastnosti banánu se v průběhu jeho dozrávání mění.
Možná jste si také všimli, že čím zraleji banán vyhlíží, tím je jeho chuť sladší. Dochází k tomu proto, že fermenty, které plod obsahuje, v něm neustále rozkládají škrob (dlouhou polymerovou formu cukru) a mění ho na jednoduché cukry (monosacharidy, disacharidy). Jejich narůstající množství způsobuje zesílení sladkosti.
Když tedy ochutnáváte přezrálý banán, konzumujete ve skutečnosti čistý cukr! To ale není všechno.
Japonci dokázali, že banán má protirakovinné a antioxidační účinky. Tyto unikátní vlastnosti sílí právě tehdy, když je banán pokryt tmavými skvrnami. Chemici tyto skvrny nazvali sloučeninou TNF. Ta je poměrně efektivní v boji se zhoubným bujením. Čím více tmavých skvrn na banánu je, tím více posílí vaši imunitu.
Zapamatujme si tedy, že zralý banán je jedním z nejúčinnějších protirakovinných prostředků. A žlutý banán s tmavými skvrnami je z hlediska jeho užitečnosti pro lidské zdraví ještě 8krát prospěšnější.
Jako dodatek ke všemu dobrému, co už jsme o banánu řekli : přezrálý banán je perfektní volbou, když potřebujete organismu co nejrychleji dodat energii, zvýšit úroveň cukru. Když se například cítíte opravdu skleslí a unavení.
Musíme však připomenout, že banány jsou hodně kalorické, takže bojujete-li s nadváhou, vaší volbou musí být zelené ovoce. Zelené banány nejsou tolik kalorické. Vybírejte takové, které jsou na našem obrázku označeny číslicemi 3 a 4.
Tato informace se vztahuje k banánům, které můžeme běžně vidět v obchodech. Skutečné banány, drobnější, takzvané „baby“ druhy, jsou prospěšnější v zeleném stavu.
Malé zelené banány mají množství vitamínů a stopových prvků. V jediném plodu je obsaženo kolem 300 mg sodíku, nezbytného pro vyvážené hospodaření lidského organismu s vodou. Doporučená denní dávka sodíku je 1 g, takže stačí sníst 3 tyto minibanány, aby člověk naplnil denní dávku.
Hlavním jejich přínosem je však zadržování draslíku v organismu. Každodenní popíjení kávy nebo čaje snižuje tělesnou úroveň draslíku. Když člověk sní svou denní dávku zelených banánů, pomáhá tím zachování potřebné hladiny tohoto životně důležitého prvku v těle.
19 druhů koření příznivě ovlivňujícího povahu
10 obyčejných potravin proti stárnutí