Spirulina je sladkovodní vzplývavá vláknitá sinice. Najít ji můžeme především v tropických a subtropických jezerech. Obsahuje řadu lidskému zdraví prospěšných látek, především vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, vitamín C, D, A a E a karoteny. Je rovněž vydatným zdrojem řady minerálů, buněčných solí, rostlinných živin a enzymů, velkého množství chlorofylu a dalších prospěšných barviv. Obsahuje o 2300 % více železa než špenát, o 3900 % více beta karotenu než mrkev, o 300 % více vápníku než kravské mléko. Spirulina patří mezi nejbohatší zdroje bílkovin v přírodě vůbec – obsahuje jich přes padesát procent, o 375% více nežli tofu.
Spirulina patří mezi významné antioxidanty. Přispívá k posílení přirozené obranyschopnosti organismu, pomáhá udržet normální hladinu cukru v krvi, příznivě ovlivňuje tělesnou hmotnost a stimuluje přirozenou tvorbu svalové hmoty. Celkově podporuje vitalitu organismu.
Spirulina a její extrakty mají prokazatelný vliv při stimulování vzniku nových červených a bílých krvinek.
Spirulina je jedním z nejúčinnějších přírodních prostředků podporujících hubnutí. Je totiž mohutným zdrojem aminokyselin a sacharidů, které se rychle vstřebávají do krevního řečiště. Americký lékař Passwater je přesvědčen, že některé aminokyseliny obsažené ve spirulině ovlivňují hladinu mozkových neurotransmiterů – přenašečů nervových impulzů. Proto Spirulina ovlivňuje chemické procesy v mozku a a v důsledku i náladu, vůli a také chuť k jídlu.
Spirulina obsahuje vyváženou kombinaci většiny pro člověka životně nezbytných živin. Proto běžně nedochází k nárazovým projevům nedostatku některé z živin a s nimi spojeným hladovým nájezdům na lednici jako při běžných dietách. Krom toho díky tomu, že organismus nepostrádá žádnou z živin, není provokován jeho „úsporný režim“. V souhrnu můžeme říci, že Spirulina významně snižuje chuť k jídlu. Navíc vyvážený obsah živin příznivě působí na rovnovážnou sekreci trávicích enzymů. Ve spojení s protizánětlivými účinky Spiruliny je to důvodem blahodárného účinku, který Spirulina má na slinivku.
Ve výčtu bychom mohli pokračovat. Doloženy byly protinádorové působení této sinice, její příznivý vliv na játra a srdce, prospěšnost při léčbě šedého zákalu i vředu na dvnácterníku.
Konzumovat Spirulinu může téměř každý. Děti, těhotné a kojící ženy by se však měly před užíváním poradit s lékařem. Lidé s fenylketonurií by se konzumaci Spiruliny měli vyhnout; sinice obsahuje fenylalanin. Při autoimunitních onemocněních (například roztroušená skleróza nebo revmatická artritida) by konzumace Spiruliny mohla způsobit zhoršení příznaků, neboť Spirulina výrazně posiluje imunitu. Tento její jinak jistě velmi pozitivní vliv je u těchto onemocnění důvodem možné interreakce s léky imunitu potlačujícími.
5 zajímavých faktů o prospěšnosti pohanky
Avokádo – pro a proti. Zamyšlení nad zodpovědností spotřebitele.