Náhlá únava a ospalost, nesoustředěnost a nedostatek elánu. Každý už se setkal s pocitem, že nemá sílu ani chuť pracovat a nejradši ze všeho by si dal dvacet. Tyto stavy ve vás mohou vyvolat některé potraviny. Existují potraviny vysloveně antienergeticky působící na lidský organismus.
Na prvním místě jsou to všemožné pokrmy jejichž chuť, trvanlivost i rychlost přípravy jsou dány především velkým podílem chemických látek. Ty jsou pro organismus velkou zátěží a pro vaši energii naprostou zhoubou. Místo abyste nabrali síly, cítíte se unavení a záhy i znovu hladoví. Měli byste si dobře hlídat zařazování nejrůznějších polotovarů do jídelníčku a vyhýbat se jim velkým obloukem.
Krůtí maso. Asi vás to překvapí, vždyť krůtí maso je doporučováno jako zdravé a dietní. To také je. Nicméně to nemění skutečnost, že obsahuje aminokyselinu tryptofan. Ta je příčinou únavy a ospalosti, která na vás padne, když se najíte krůtího masa. Krůta je tedy ideální jídlo spíše k večeři. Během dne bychom měli dávat pozor, kolik krůtího masa spořádáme. Pár krůtích medailónků nás rozhodně neuspí.
Smažená jídla. Na trávení hranolků, smaženého řízku, sýra či bramboráku spotřebuje tělo opravdu velké množství energie. Tak velké, že mnoho sil nám po takovém obědě nezbývá. A „bonusem“ navíc je skutečnost, že smažené pokrmy dráždí střevo.
Červené maso, to znamená hovězí, vepřové nebo zvěřina, je obecně řazeno k rizikovým potravinám. Odborníci se shodují na tom, že zvyšují nebezpečí vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění a v důsledku zkracují život. Rozšířeným omylem je představa, že červené maso dodává tělu energii. Jenomže lidský organismus tráví červené maso déle než jakoukoli jinou potravinu, a spotřebuje tak po takovém jídle prakticky veškerou energii na jeho strávení.
Pečivo a moučné výrobky. Nehledě na to, že chvíli po konzumaci se cítíme nabiti energií, vysoký podíl rychlých sacharidů v těchto výrobcích nás záhy dovede k pocitu těžké únavy. Určitým řešením je celozrnné pečivo, které nám dodá energii na dobu přeci jen delší, než výrobky z bílé mouky. Stejně jako pečivo působí také těstoviny, opět především ty z bílé mouky, které způsobují rychlý pokles hladiny krevního cukru. Obsahují totiž škrob, který funguje stejně jako cukr – najíte se, krevní cukr rychle stoupne a máte pocit dobití energie. Tělo však vyplaví inzulin, krevní cukr jde dolů a vy jste s energií a elánem opět na dně. Tento „koloběh“ je typický také pro cukrářské výrobky.
Že nám na soustředěnosti a pracovním výkonu nepřidá ani alkohol, je vcelku zřejmá věc. Po prvotní euforii se dostavuje únava a těžko zvladatelná spavost. V dlouhodobém horizontu však navíc pití alkoholu narušuje spánkový rytmus, způsobuje nespavost, a zbaví nás tak dalšího energetického zdroje: kvalitního odpočinku.
Devatero potravin, kterým bychom se měli raději vyhnout
Jak obelstít své chuťové receptory a naučit se zdravě jíst