Snažíme-li se zhubnout, volíme nejrůznější taktiku: jíme menší porce, pečlivě hlídáme počet kalorií v jídle obsažených, aktivně sportujeme. Co se samotné konzumace týká, jsme přesvědčeni, že si sami zcela vědomě rozhodujeme o tom, kolik čeho sníme. Jenomže to tak není. Psychologie nám říká, že právě o tomhle se rozhoduje na úrovni podvědomí.
Jaké nádobí je nejvhodnější pro člověka, který chce zhubnout?
V boji s nadbytečnými kily je každý lidskému zdraví neškodný způsob dobrý. Platí to i o psychologických tricích, které nám mohou pomoci. Jedním z nejúčinnějších a nejjednodušších způsobů, jak dosáhnout toho, že méně sníme, je výběr vhodného nádobí.
Jaká velikost nádobí nám pomůže sníst méně?
Chcete-li sníst méně, určitě vás zaujmou výsledky výzkumu pracovníků Technologického institutu státu Georgia. Ti zjistili, že zmenšení průměru talíře ze 30 na 25 cm umožňuje snížit množství zkonzumovaných kalorií o 22 procent. Vycházeli z faktu, že průměrná kalorická hodnota oběda je cca 800 kcal. Zmenšení talíře by tak umožnilo shodit 5 kg za rok.
Čím to je? Menší talíř vyvolává tak zvanou Delboeufovu iluzi, neboli iluzi relativní velikosti. Podívejte se na obrázek. Na první pohled je tmavý kruh vpravo větší. Ve skutečnosti však jsou stejné.
Jestliže tedy klademe nevelkou porci jídla na velký talíř, připadá nám porce malá. Použijeme-li talíř menší, zmíněná iluze zafunguje a sníme méně, bez pocitu hladu.
Delboeufova iluze působí u nádobí každého tvaru, nejen u kulatého.
Výběr menšího nádobí tedy pomáhá hubnout.
Která barva nádobí snižuje chuť k jídlu?
Je obecně známo, že různé barvy působí různě na to, jak se člověk cítí, jakou má náladu. Tím však vliv barev nekončí. Autoři výzkumu z Technologického institutu v Georgii se zaměřili také na ovlivňování lidského apetitu barvami. Zjistili, že pokud se barva talíře shoduje s barvou konzumované potravy, sníme o 30 procent více jídla, než jíme-li z talíře v kontrastní barvě. Vysvětlují tento jev tím, že množství jídla barevně shodného s talířem nám připadá menší.
Představte si talíř s rýží, kuřecím masem a brokolicí. Na bílém talíři nalevo světle zbarvené pokrmy vystupují jen málo. Ostrý kontrast mezi barvou talíře a jídla vám na podvědomé úrovni dovoluje sníst méně.
Pokud jde o barvu jako takovou, má se za to, že ze všech nejvíce potlačuje chuť k jídlu modrá. Modrá barva skutečně nejenom uklidňuje, ale také snižuje chuť k jídlu. Vedoucí výzkumu vysvětlují tento fakt tím, že jen málo přirozených jídel (maso, zelenina apod.) má barvu přibližující se modrému odstínu. Lidský apetit tak modrá nepovzbuzuje.
Pokud tedy chcete zhubnout, myslete i na nádobí. I když je zřejmé, že vašemu přání jen malé modré talíře nepomohou…
Nadváha – příčiny hledejte ve své hlavě
Vydýchejte svoje kilogramy!