Máte stále hlad? Přibrali jste, ačkoli jste omezili kalorický příjem? Máte časté problémy se žaludkem?
Pokud jste na kteroukoli z těchto otázek odpověděli kladně, může jít o symptomy vysoké hladiny krevního cukru. Nepodléhejte klamu, že o krevní cukr by se měli starat pouze diabetici. Kdokoli může pocítit negativní důsledky zvýšeného krevního cukru, pokud konzumuje určité potraviny – a nemusí jít pouze o bonbóny, limonády a sladké pečivo.
Opravdu nebezpečné je, zůstává-li hladina krevního cukru vysoká po delší období. Může to vést až ke vzniku cukrovky a dalším závažným zdravotním problémům.
Pokud tedy znáte příznaky vysokého krevního cukru a pravidelně je pociťujete, měli byste navštívit lékaře a úroveň krevního cukru si dát zkontrolovat.
Jaké jsou příčiny vysoké hladiny krevního cukru?
Je mnoho faktorů, které zvyšují krevní cukr, například:
1. Špatné stravování;
2. Nedostatek pravidelného fyzického cvičení, respektive jeho absence;
3. Stres;
4. Určitá zdravotní dispozice;
5. Užívání některých léčiv.
Jaké jsou symptomy vysokého krevního cukru?
Vysoká hladina krevního cukru automaticky neznamená cukrovku, jakkoli je jedním z jejích příznaků. Člověk trpící hyperglykémií (zvýšenou hladinou krevního cukru) nemusí pociťovat vůbec žádné příznaky.
Nejčastějšími symptomy vysokého krevního cukru jsou:
1. Zvýšená žízeň.
2. Pocit suchosti v ústech.
3. Stálý hlad.
4. Časté močení, včetně nočních hodin.
5. Suchost a svědění pokožky.
6. Každodenní únava, zvýšená únavnost.
7. Potíže s koncentrací.
8. Přebytek tuku na břiše, nadváha.
9. Recidivující infekce.
10. Zkalený zrak.
11. Impotence.
12. Pomalé hojení drobných poranění.
13. Problémy nervové soustavy.
14. Problémy se žaludkem.
Využijte náš seznam potravin s nízkým glykemickým indexem ke snížení hladiny krevního cukru. Glykemický index (GI) udává rychlost využití glukózy z určité potraviny tělem. Je vyjádřen na stupnici 1 – 100. Potraviny s vysokým GI jsou rychle tráveny a přeměňovány, což vede k pozorovatelným odchylkám hladiny krevního cukru. Naopak potraviny s nízkým GI jsou tráveny a přeměňovány pomalu, což pomáhá vyrovnanější úrovni krevního cukru.
Prospěšnost potravin s nízkým glykemickým indexem byla spolehlivě prokázána. Snižují úroveň inzulinu a rezistenci na něj. Dieta složená z těchto potravin pomáhá také ovlivňovat váhu, protože brání pocitu hladu.
Seznam potravin s nízkým glykemickým indexem
Vysoký glykemický index – 70+
(přestat konzumovat)
Střední glykemický index – 55-69
(opatrná konzumace)
Nízký glykemický index – 0-54
(konzumovat nejvíce)
Nahraďte potraviny s vysokým GI v co největší míře potravinami s nízkým GI, částečně doplněnými potravinami se středním GI. To je první krok na cestě ke snížení hladiny krevního cukru. Jaký je glykemický index některých potravin vám ukazuje naše tabulka.
Vejce (1 ks) – 0
Hummus (1 sklenice) – 6
Brokolice (1 sklenice) – 10
Okurky (1 střední kus) – 10
Vlašské ořechy (1 sklenice)- 15
Višně (1 sklenice) – 22
Grapefruit (½ většího) – 25
Jogurt (bílý, kelímek) – 23
Fazole (1 sklenice) – 34
Jablko (1 střední ks) – 38
Rajčatová šťáva (1 sklenice)- 38
Špagety (1 sklenice) – 42
Zelené hrozny (1 sklenice) – 46
Ananasová šťáva (1 sklenice)- 46
Mrkev (1 velká) – 47
Pomeranč (1 střední) – 48
Banán (1 velký) – 52
Hrách (1 sklenice) – 54
Neloupaná rýže (1 sklenice) – 55
Med (1 čajová lžička) – 55
Ovesná kaše (1 sklenice) – 58
Těstoviny se sýrem (porce) – 64
Loupaná rýže (1 sklenice) – 64
Bílý chléb (1 plátek) – 70
Popcorn (2 šálky) – 72
Kobliha s polevou (1 ks) – 76
Pečená brambora (1 střední) – 85
Kukuřičné vločky (1 sklenice) – 92
Glukóza (50 g) – 100
Tělo každého člověka reaguje na různé potraviny různě. Nejlépe se dá způsob ovlivnění krevního cukru zjistit změřením jeho hladiny před konzumací a 2 hodiny po ní. Náš seznam potravin s nízkým glykemickým indexem může být orientační pomůckou při sestavování zdravé diety.
Opravdu nás tělo podráží, když žebrá o jídlo?
Když tělo volá o pomoc: 15 důležitých signálů