Nedostatek fosforu v lidském organismu je spíše vzácný. Je to prvek hojně zastoupený v různých potravinách, takže jeho denní příjem pravděpodobně přesahuje oněch u nás doporučovaných 700 mg denní dávky. Avšak vegetariáni, kteří nekonzumují mléko, nebo vegani by mohli jeho nedostatkem trpět. Jedním z hlavních zdrojů fosforu je totiž maso, respektive potraviny živočišného původu. I když se zdaleka nenachází pouze v nich.
Fosfor se podílí na metabolismu vápníku a je rovněž součástí některých sloučenin, které tělo využívá k ukládání energie pocházející především z cukrů a tuků. Využitelnost fosforu v organismu silně závisí na obsahu vápníku v krvi. Příjem vápníku ku fosforu by měl být v poměru zhruba 1,4-2 : 1. Nedostatek fosforu se nepříznivě odrazí na stavu kostí, zubů i vlasů, na tvorbě a přenosu energie v organismu i na udržování acidobazické rovnováhy, kde má rovněž důležitou roli. Nedostatek fosforu v organismu se projevuje slabostí, malátností a snadnou únavností, bolestmi ve svalech, poruchami polykání a otoky dolních končetin.
Které potraviny jsou bohatými zdroji fosforu?
1. Fazole a hrách
Tyto luštěniny jsou velmi prospěšné lidskému zdraví. Obsah fosforu v obou je značný.
2. Sýry
Ze všech mléčných produktů obsahují fosfor nejvíc právě sýry. Velmi bohatým zdrojem je například Ementál nebo tavené sýry.
3. Zrniny
Zrniny obecně, z těch běžně konzumovaných pak ovesné vločky jsou opravdu vhodným zdrojem fosforu, protože navíc obsahují i dostatek vápníku.
4. Mák
Mák je velmi vydatným zdrojem fosforu. Protože navíc obsahuje i značné množství vápníku, nemůžeme ho nedoporučit.
5. Vlašské ořechy
Další z lahodných zdrojů fosforu. Nejlepší jsou samozřejmě syrové, bez cukru a jiných přidaných příchutí.
6. Sója
Obecně platí, že sója dodá fosforu hodně. A to jak sójové boby, tak sójová mouka – zvláště ta tučná, ale i sójové mléko a jiné produkty.
7. Ústřice
Bývají doporučovány i jako zdroj fosforu. Všimněme si však i jistých rizik. Jednak velmi záleží na čerstvosti, kterou v našich zeměpisných šířkách není snadné zajistit, jednak jde o to, kde byly ústřice loveny. Při současném znečištění moří důležitá otázka. Krom toho vylučují látky schopné vyvolat nežádoucí reakce (neurotoxiny) a mohou způsobit i zánětlivé onemocnění jater. Ne každému je rovněž známo, že ústřice jsou extrémně bohaté na cholesterol a jejich konzumace by měla být velmi omezena (ne více než 20 kusů denně).
7 dvojic potravin, které bychom neměli kombinovat
Pravda o lněném semínku
1 komentář
Bohužel fosfor nemohu kvůli problémy s ledvinama, takže pro mě jsou tyto potraviny spíše naškodu