Játra jsou v lidském organismu nenahraditelná, protože zajišťují řadu unikátních chemických reakcí, bez nichž by rovnováha vnitřního prostředí těla nebyla možná. Podílejí se na metabolismu cukrů a tuků, vzniká v nich množství bílkovin, některé složitější se v játrech štěpí na aminokyseliny, regulují funkci některých hormonů. Krom toho slouží k ukládání některých látek pro organismus nezbytných a navíc plní roli detoxikační. Nezbavují tělo pouze škodlivin z vnějšího prostředí, ale tak některých produktů vzájemného působení látek přeměňovaných lidským metabolismem.
Chceme-li této chemické továrně lidského těla, jak jsou játra často nazývána, pomoci, je samozřejmě nejpřirozenější zkusit se zbavit některých zlozvyků. Přestat kouřit, skoncovat s alkoholem, vyhýbat se tučným jídlům, zvláště těm smaženým, zhubnout, hýbat se. Kromě toho se můžeme zaměřit na konzumaci potravin, které játrům prospívají. Těch není málo. Uvádíme jenom ty nejznámnější.
1. Česnek
Česnek je opravdu zázračná potravina. Přehled všech jeho užitečných vlastností by byl dlouhý. K našemu tématu poznamenejme, že česnek brání úpadku jaterních buněk (stejnou službu prokazuje i buňkám mozkovým). Už nevelké množství česneku aktivuje jaterní enzymy které přímo zajišťují vyplavování škodlivin z organismu. Antioxidant alicin a také selen v česneku obsažené napomáhají očistě jater.
2. Grapefruit
K pročištění krve, potažmo jater nejvhodnější ovoce. Jednak flavonoidy v něm obsažené podporují proudění krve (a mají výrazný antioxidační a protirakovinný účinek), jednak je grapefruitová šťáva skvělým prostředkem ke snížení hladiny kyseliny močové. Přirozeně tím pomáhá při problémech souvisejících, jakými jsou dna, ledvinové kameny a jiné potíže. K posílení detoxikace je šťáva z grapefruitu vynikajícím pomocníkem. O dalších přednostech grapefruitu bychom mohli psát ještě dlouho. Jen pozor na schopnost grapefruitu zpomalovat vstřebávání některých léků v organismu!
3. Avokádo
Avokádo patří k superpotravinám . Játrům pomáhá produkovat antioxidant glutathion – sloučeninu nezbytnou k očistě jater od škodlivých látek.
4. Mrkev a červená řepa
Tuhle dvojici spojuje opravdu vysoký obsah rostlinných flavonoidů a antioxidantu beta-karotenu. Stimulují a podporují očistnou funkci jater.
5. Brokolice (i květák)
Brokolice a její příbuzný květák jsou bohaté na glukosinoláty, které pomáhají vyplavování toxických látek. Vláknina podporuje trávení a vitamín E je významným antioxidantem.
6. Kurkuma
Typické zbarvení dodává tomuto koření flavonoid kurkumin, který je mocnou podporou trávicího ústrojí. Podporuje činnost žaludku, jater i žlučníku. Zvyšuje produkci a vylučování žlučových kyselin, usnadňuje trávení tuků a brání městnání žluči a vzniku žlučových kamenů. Podporuje rovněž tvorbu jaterního enzymu, takzvaného detoxikačního glutathionu S-transferázy, který pomáhá regeneraci poškozených jaterních buněk například při infekčních zánětech jater, stejně jako při jejich toxickém poškození.
7. Petržel
Petržel patří k velkým pomocníkům při nejrůznějších jaterních obtížích. Obsahuje velké množství živin podporujících játra v jejich detoxikační činnosti a zároveň chrání jejich zdraví. K petrželi se utíkalo už lidové léčitelství a není náhodou, že byla pokládána za účinný proti prostředek proti „jaterním skvrnám“.
…a to nejlepší nakonec. Samozřejmě máme na mysli ostropestřec mariánský, který je vynikajícím prostředkem k ozdravení jater. Zkuste svým játrům dopřát kúru spočívající v popíjení čaje z něj. Lepší dárek jim s přicházejícím jarem nemůžete dopřát.
Zdravá strava podle George Ohsawy: vyváženost Jin a Jang v potravinách
Jednoduché rady pro zdravý život