Některé potraviny jsou zvláště vhodné k likvidaci toxických látek hromadících se v těle.
Fantastická sedmička
1. Kapusta, růžičková kapusta, květák a brokolice obsahují fermenty podporující „čištění“ jater a střeva od škodlivých látek.
2. Jablka jsou bohatá na pektin a vlákninu zbavující trávicí trakt „odpadů produkce“. Jablka je lepší jíst se slupkou, už proto, že v ní a těsně pod ní je nejvyšší obsah vitamínu C. Samozřejmě plody důkladně omyjeme, abychom je zbavili voskového nátěru, kterým je někdy dodavatelé vybavují.
3. Hlávkový salát. V hlávkovém salátu najdeme skoro všechny nutné vitaminy a řadu minerálních prvků vysoké hodnoty.Nejcennější jsou zevní listy, které obsahují nejvíc výživných látek. Má výrazný povzbuzující účinek na výměnu látkovou a brání ukládání solí.
4. Červená řepa příznivě ovlivňuje funkci jater, ledvin a močového měchýře. Obsahuje mnoho pektinu, vitamínů i minerálů. Pomáhá organismu při zpracování vitamínu B. Odvar z řepy a vařená řepa sama jsou výborným projímavým a močopudným prostředkem.
5. Mrkev není pouze bohatá na provitamín A a pektin, ale ovlivňuje blahodárně také vodní režim organismu. Čerstvá mrkvová šťáva podporuje činnost ledvin a jater.
6. Sušené švestky jsou bohaté na balastní látky užitečné pro trávení a očistu organismu.
7. Celozrnné pečivo je velmi bohaté na vlákninu. Prospěšné je zejména pečivo s otrubami nebo ze žitné mouky a také vícezrnné pečivo, v nichž je mnoho vitamínů skupiny B.
Zařaďte alespoň tři z těchto potravin pravidelně do svého každodenního jídelníčku a výsledky vám budou dělat jenom radost!
Superčistič střev vám pomůže zhubnout
Jaké banány se mají jíst: zelené nebo s tečkami