Červená řepa je velmi chutná, nízkokalorická zelenina. Obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jód, mangan a zinek a má také vysoký obsah vitamínů C a E. Šťáva z červené řepy je doporučována jako prevence i součást léčby rakoviny. Vysoký obsah kyseliny listové je významný pro těhotné maminky, protože zajišťuje zdárný vývoj mozku dítěte. Výrazné barvivo řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic, čímž chrání kardiovaskulární soustavu. Šťáva snižuje krevní tlak, posiluje imunitu, popvzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Bývá doporučována při zotavování po encefalitidě a borelióze. Příznivě působí na zrak a při ateroskleróze.
Seznámíme vás s pěti dalšími důvody, pro které byste ji měli konzumovat co nejčastěji.
Červená řepa prospívá játrům
Červená řepa je užitečná pro játra, protože očišťuje a obnovuje jejich buňky. Zlepšuje rovněž střevní peristaltiku a brání vzniku zácpy, neboť má mírně projímavé účinky.
Červená řepa proti stresu
Řepa je skutečně účinným stimulátorem dobré nálady. Čeká-li vás těžký den, vezměte si s sebou salát s červenou řepou.
Vitamín C
Červená řepa je neobyčejně bohatá na vitamín C. Koncem zimy, kdy nastupují první příznaky tak zvané jarní únavy, je salát z červené řepy a jablek opravdu vynikajícím restartérem organismu. Vyšší obsah sacharidů je v tomto případě jen ku prospěchu věci.
Očistné účinky
Červená řepa má detoxikační účinky, zbavuje organismus odpadních látek a odvádí přebytečné tekutiny, čímž brání vzniku otoků. Výrazně se podílí na očištění střeva, a je tak součástí prevence rakovinového bujení.
Omlazující působení červené řepy
Červená řepa nahradí i velmi drahé omlazující kosmetické procedury. Tuto schopnost jí dodává vysoký obsah kyseliny listové. Pravidelná každodenní konzumace skutečně oddaluje projevy stárnutí. Dodává pružnost, pevnost a lesk pleti, pokožce celého těla, vlasům i nehtům.
Nejjednodušší úpravou je nastrouhat vařenou řepu na struhadle, přidat trochu olivového oleje, ořechy a pokrájené sušené švestky. Tento salát se výborně hodí k masitým jídlům. Řepa se však dá nejen vařit, ale i péci. Zbavíme ji slupky, zavineme do alobalu a pečeme v troubě 40 minut.Přidáte-li k pečené řepě sýr, získáte chutné a syté jídlo, které je vyloženě nízkokalorické.
Pamatujte však na to, že obsah užitečných látek tepelnou úpravou výrazně klesá. Přitom i za syrova je řepa velmi chutná. Pokud ji v salátu zkombinujete se zelím, křenem, ořechy, jablky, vařeným bramborem a jogurtovou zálivkou, získáte pokrm nabitý vitamíny a minerály.
Pozor si musejí dát diabetici, protože červená řepa má vyšší obsah sacharidů. Má-li někdo trvale nižší tlak, měl by se její konzumaci rovněž vyhnout. Nevhodná je také pro osoby trpící průjmy a močovými kameny.
Co bychom měli vědět o lněném semínku
Proč kurkukma, brokolice a česnek patří do seznamu superpotravin pro lidská játra?