Michael Pollan je americký autor soustavně se věnující problematice výživy, stravování a také výroby potravin ve vyspělém světě. Jeho knihy mají velký čtenářský ohlas nejen pro zvolené téma, ale také pro svou čtivost. Některé vyšly i u nás. Najdeme mezi nimi tituly jako „Obrana jídla: Jedlíkův manifest“ či „Pravidla pro stravu: Jedlíkův manuál“. Prostá doporučení typu „nejezte nic, co by vaše babička nepovažovala za jídlo“ či „nekupujte nic, co je složeno víc než z pěti ingrediencí“ a apelování na návrat k tradičním receptům a místním dodavatelům jsou stejně platná pro amerického jako pro českého čtenáře.
V knize „Pravidla pro stravu: Jedlíkův manuál“ Pollan v krátkosti zformuloval základní principy stravování neovlivněné potravinářskými korporacemi. Tady jsou některé z nich:
1) Jezte jídlo, nikoli zpracovávané potraviny. Opravdové jídlo, to jsou rostliny, zvířata a houby.
2) Nejezte nic, co by vaše babička nepokládala za jídlo. Určitě by nejedla želé podezřelé barvy z plastového a nejspíš toxického obalu.
3) Vyhýbejte se výrobkům obsahujícím ingredience, o nichž jste nikdy neslyšeli, nebo které byste si domů nekoupili. Potravinářský emulgátor, potravinářská vláknina, aromata – co to má být? Použili byste to, kdybyste si tohle jídlo připravovali sami? Mnohé z ingrediencí prodlužují záruční dobu výrobku. I bez pomyšlení na to, že by mu mohly poškodit zdraví, člověka napadne, že se lidstvo po staletí obešlo i bez nich.
4) Vyhýbejte se potravinám s obsahem kukuřičného sirupu nebo sirupu s vysokým obsahem fruktózy. Je daleko horší než obyčejný cukr a je také neklamným znamením zpracovávaného jídla. Kromě toho je kukuřičný sirup velice levný a často je přidáván i do výrobků, které sladké vůbec být nemají (například do chleba). Buďte ostražití. Jestliže výrobce píše: „Vyrobeno bez kukuřičného sirupu, obsahuje pravý třtinový cukr“, neznamená to nic víc, než že ve výrobku je stále stejně přítomen cukr.
5) Vyhýbejte se potravinám, kde je na etiketě cukr uveden jako jeden ze tří prvních ingrediencí. Díky moderní vědě existuje více než čtyřicet druhů cukru. Sirup z hnědé rýže, koncentrát ovocné šťávy, sacharóza – to všechno je stále cukr. Pokud jde o umělá sladidla, výzkumy zatím stále potvrzují, že jejich používání nevede ke snížení váhy, jakkoli příčiny tohoto jevu nejsou dosud známy.
6) Vyhněte se potravinám složeným z více než pěti ingrediencí. Není to stejné jako recept na jídlo, které si chystáte doma. Důležité je, zda zmrzlina složená z pěti ingrediencí nepřestává být zmrzlinou.
7) Vyhýbejte se potravinám, v jejichž složení jsou uvedeny ingredience, jejichž název nedokáže vyslovit žák třetí třídy základní školy.
8) Vyhněte se jídlu, kde je na obalu upozornění, že může poškozovat zdraví. Má-li jídlo obal, je více než pravděpodobné, že bylo opracováno. Nejvíce škodným úsekem supermarketu je úsek nebaleného ovoce a zeleniny.
9) Nekupujte potraviny s poznámkou „light“, „se sníženým obsahem tuku“ nebo „odtučněný“. Je dokázaným faktem, že když jíme odtučněné potraviny, přibíráme na váze. Jídlo zbavené tuku neznamená, že se po něm netloustne. Jednoduché sacharidy a cukr (který je do odtučněných výrobků přidáván pro vylepšení chuti) váhovému přírůstku napomáhají. Kampaň na výrobu produktů se sníženým obsahem tuku propukla v sedmdesátých letech minulého století. Za čtyřicet let zvýšili Američané svůj denní příjem zhruba o 500 kcal požíváním jednoduchých sacharidů. Průměrný Američan dnes váží o 8 kilo více, než průměrný Američan oněch sedmdesátých let.
Výrobci rozšiřují reklamy na jídlo se sníženým obsahem tuku a spotřebitelé propadají domněnce, že takové jídlo mohou jíst prakticky bez omezení. Pollan vypráví, jak v jedné anketě lidé vyjadřovali přesvědčení, že malý kousek jídla s normálním obsahem tuku je daleko škodlivější, než velikánský kus s obsahem tuku sníženým. V praxi tak lidé konzumací výrobků se sníženým obsahem tuku přibírají na váze více než konzumací výrobků s normálním obsahem tuku.
10) Vyhýbejte se potravinovým náhražkám. Klasickým příkladem takové „potraviny“ je margarin, který měl nahradit tradiční máslo, a snížit tak cholesterolovou zátěž. Ukázalo se však, že trans tuky obsažené v margarinech jsou daleko nebezpečnější než cholesterol a vyvolávají riziko srdečních kolapsů. Sójové maso, smetanový sýr bez smetany a sýra, umělá sladidla – to vše jsou náhražky potravin.
11) Nekupujte si jídlo, na které jste viděli reklamu v televizi. Dvě třetiny reklam v hromadných sdělovacích prostředcích propaguje zpracovávanou, umělou stravu a alkohol. Nicotné procento reklamy na stravu přirozenou, například na ořechy, je výjimkou potvrzující toto smutné pravidlo.
12) Kupujte si potraviny umístěné v okrajových částech supermarketů a držte se dál od jejich středu. Většina potravinářských obchodů je zařízena podobně: přepracované potraviny jsou v centru, zatímco čerstvé jídlo jako maso, ryby, vejce, mléko nebo ovoce a zelenina je na okraji a podél bočních stěn.
13) Jezte jídlo, které se může zkazit. Existují výjimky, například med, který vydrží celá léta. Celkově však je u zpracovávaných potravin záruční doba mnohem delší než u tradičního jídla.
14) Jezte potraviny, jejichž složení si dokážete vizuálně představit. Jak ve skutečné přírodě vypadá složení čokoládové tyčinky nebo bramborových lupínků?
15) Choďte do supermarketu co možná nejméně. Hledejte farmářské trhy a soukromé obchůdky s potravinami domácké výroby.
16) Jezte pouze jídlo připravované jinými lidmi, nikoli továrnami. Průmyslová výroba jídla znamená nejčastěji ze všeho mnoho soli, mnoho tuků, mnoho cukru, konzervantů a barviv.
17) Pokud se k vám jídlo dostalo otevřeným okénkem vašeho automobilu, není to jídlo!
18) Jestliže zní název jídla ve všech jazycích stejně, nejde o jídlo. Například „Big Mac“ nebo „Pringles“.
19) Nejezte tam, kde čerpáte do auta pohonné hmoty. Nikdy si nekupujte jídlo na benzínové stanici.
20) Jezte více zeleniny. Zvláště zelených listových salátů. Maso berte jako jídlo určené pro zvláštní příležitosti. Nebo alespoň přehodnoťte velikost porcí masitých jídel na svém talíři.
21) To, co stojí na jedné noze (houby a rostliny) je lepší než to, co stojí na dvou nohách (kuřata a krůty) a to je zas lepší než to, co stojí na nohách čtyřech (krávy, vepři).
22) Staňte se člověkem, který užívá vitamíny. A pak je užívat přestaňte. Pollan uvádí statistiku dokládající, že lidé, kteří užívají vitamíny, jsou skutečně zdravější než ti, kdo je neberou. To je také argumentace farmakologických výrobců. Pravda je však taková, že ani mnohonásobné výzkumy nepotvrdily účinek užívání vitamínových doplňků. Lidé, kteří si je kupují a užívají, jsou zdraví z příčin nijak s tabletkami nesouvisejících. Nejčastěji jde o lidi s lepším rozhledem, vyšším vzděláním a také příjmy – multivitamíny nejsou zrovna levné. Tito lidé obecně více hlídají svou výživu, sportují, mají lepší zdravotní péči a to vše pozitivně ovlivňuje jejich zdravotní stav.
23) Nejezte ke snídani vločky, které mění barvu mléka.
24) Nepřejídejte se. Jezte, když máte hlad a ne když je vám smutno nebo se nudíte. Jezte tak dlouho, jak dlouho vám trvala příprava jídla. Kupte si menší talíře a sklenice. Nepřidávejte si k tomu, co jste si na začátku dali na talíř.
25) Jezte jako všežravci (jimiž lidé jsou). Zkoušejte nové potraviny, zpestřujte svůj jídelníček. Jídlo na talíři má mít více barev.
Jak probudit svůj metabolismus: 10 jednoduchých rad
7 potravin k pročištění organismu