1. Čerstvé ovoce
Je obecně známo, jak bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek ovoce je. Ať už zahradní nebo lesní, je také velkou pochoutkou. Při snídani může vhodně doplnit mléčné produkty, kaše i dobroty typu lívanečků z ovesných vloček.
2. Citrusy
Pomeranče, grapefruity a mandarinky jako by byly stvořeny pro ty, kdo spí i v chůzi. Bohatství vitamínu C obsažené v těchto plodech je úžasným přírodním stimulátorem. Navíc vůně citronu, limetky a pomeranče povzbuzuje mozek k aktivnější činnosti. V zimě jsou pro organismus hotovým pokladem. Sklenice šťávy z nich ke snídani je skvělým startem do nového dne.
3. Čokoláda
Kvalitní tmavá čokoláda stimuluje uvolňování endorfinu, pověstného hormonu štěstí. Malý kousek téhle dobroty dokáže aktivizovat myšlenkovou činnost a dodat dobrou náladu na celý den.
4. Ryby a drůbež
Mnoho lidí má za to, že dát si k snídani rybu nebo kousek kuřete není nic pro ně. Právě naopak! Kousek netučného masa ke snídani je skvělým zdrojem proteinů. Energie se při jejich trávení uvolňuje pomalu a postupně a vystačí na dlouhou dobu. Zbavuje nás to ustavičné chuti „něco zakousnout“.
5. Ořechy
Vlašské ořechy, mandle, pistácie, kešu, para ořechy, lískové oříšky – jakékoli ořechy jsou pro organismus velmi užitečné. Krom toho, že jsou velmi chutné, jsou také výživné. Působí na organismus jako dobíjecí baterie. Nejlepší je konzumovat je nesolené, nepražené, bez cukru či jiných přísad.
6. Jablka, banány, meruňky, kaki
Tyto druhy ovoce jsou bohatým zdrojem vitamínů, stopových prvků, fermentů, pektinů a lehko stravitelných přírodních cukrů. Jejich příznivý vliv na organismus nelze docenit. V podobě salátu nebo přísady do jogurtu či tvarohu jsou ideálním doplňkem zdravé snídaně.
7. Kaše
Cereálie jsou zdrojem minerálů, vlákniny, sacharidů s dlouhým řetězcem a dalších cenných látek ovlivňujících trávení tuků, podporujících očistu střeva od odpadních látek a toxinů a v neposlední řadě zajišťují dlouhodobý pocit sytosti. Ovesná nebo pohanková kaše jsou ke snídani přímo ideální.
8. Mléčné produkty
Nejvhodnější je ke snídani tvaroh, zakysaná smetana, brynza, tvrdé sýry a bílý jogurt. Jsou to ideální zdroje lehko stravitelných bílkovin a vápníku.
9. Vejce
Vejce jsou dokonalou potravinou. Naštěstí už skončila hysterie kolem obsahu cholesterolu ve vaječném žloutku. Vaječné proteiny jsou hodnotnější, než ty získané z masa nebo mléka, jednak pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin, které si lidský organismus sám neumí vytvořit, jednak pro snadnou stravitelnost. Významný je obsah vitamínů a minerálních látek. Jkkoli upravená budou cennou součástí vaší snídaně.
10. Čerstvá zelenina
Ideální doplněk snídaně „naslano“, drůbežího nebo rybího masa i vaječných jídel. Fermenty obsažené v zelenině napomáhají rychlejšímu strávení proteinů. Saláty, omelety i zeleninová jídla jsou fontánou vitamínů a minerálů.
11. Domácí pečení
Domácí tmavý chléb s otrubami, pečivo z celozrnné mouky obohacené různými semeny a suchými plody, placičky, lívanečky nebo palačinky z cereálií, ovesné, špaldové či pohankové mouky, to vše může být velmi chutnou a zdravou součástí snídaně a často přímo lahůdkou pro děti. Doplnit je můžeme medem, čerstvým ovocem nebo marmeládou, arašídovým máslem.
12. Smoothie
Zvláště v horkých letních dnech je hustý nápoj z čerstvého ovoce nebo zeleniny obsahující i dužinu prostě skvělý. Doplnit ho mohou různé přísady, ochutit si ho můžeme medem i kořením, podle vkusu. Bohatý zdroj minerálů, vitamínů a fermentů. Můžeme jenom doporučit.
Jak má vypadat správná snídaně?
Které potraviny vzájemně posilují svou užitečnost