Tento článek je určen zvláště těm lidem, kteří pociťují celkový pokles sil, slabost a známky přetížení.
Příčiny takového stavu mohou být samozřejmě různé. Někdo se notoricky nevyspí, jiný má velkou nadváhu, kterou nosit je opravdu velkou přítěží. Další lidé jsou „opotřebováni“ věkem nebo roky pracovali v zátěžovém provozu a nyní sklízejí plody těch let. Existují lidé, kteří zažili válku a hlad. Avšak i lidé pod čtyřicítkou se mohou v podmínkách škodlivého životního prostředí a nekvalitní výživy cítit nevalně.
Většina lidí pociťuje naléhavou potřebu energie, aby mohli kvalitně pracovat, mít normální vztahy, aby zkrátka mohli plnohodnotně žít.
Lidský organismus vyžaduje komplexní přístup. Zdraví nespasí ani zázračné vodní filtry, ani osvěžovače vzduchu, ani kouzelné výživové doplňky. Jak tedy obnovit síly během nějakých 3-4 týdnů a cítit se znovu dobře?
Tajemství první
Pijte alespoň 2,5 litru nesycené vody denně. Nemluvíme tu o tekutině v polévce, omáčce, čaji a jiných nápojích, ale právě jen a pouze o čisté vodě. Pokud si dopřáváte minerálku, nechte ji nejprve zvětrat, protože plyny v ní obsažené rozšiřují střevo a napomáhají tomu, že břišní stěna s léty ztrácí tonus.
Milovníci piva, limonád a coca coly jsou prakticky vždy majiteli úctyhodného břicha. Zvětšený objem v pase může vzniknout i v důsledku jiných okolností, v každém případě však platí, že je narušeno normální uložení vnitřních orgánů. Ledviny, játra a slezina se prověšují a jejich činnost stagnuje. Napomáhá to vzniku kamenů ve žlučníku a ledvinách. Přímá souvislost mezi velkým objemem pasu a kameny prokázána nebyla, přesto mezi staršími lékaři narazíte na žertovný odhad: „Pokud do ordinace vchází objemná žena přes pětačtyřicet, určitě přináší kameny ve žlučníku“. Velký objem pasu je pro tělo rizikovou zátěží v mnoha směrech.
Tajemství druhé
Každý den ráno kontrolujte svou váhu. Važte se před snídaní. Pokud potřebujete hubnout, hubněte rychlostí 3 Dg za den. To je 10 kilo za rok. Vyvarujte se rychlého shození váhy!
Zhubnete-li 5 Dg denně, bude to za rok 15 kilo. Váš organismus stihne postupně zpevnit pokožku, přestavět hormonální systém a na novou váhu se adaptovat. Uvědomte si, že každé kilo tuku navíc znamená také kilometry zbytečných cév, tedy další zatížení srdce.
Tajemství třetí
Každý den polkněte jednu čajovou lžičku olivového oleje. Snižuje to riziko infarktu a mozkové mrtvice. Olivový olej obsahuje nenahraditelné mastné kyseliny – linolovou, olejovou a linolenovou. Žádné jiné mastné kyseliny je nemohou zastoupit. Pro organismus jsou životně nezbytné. Obsahují uhlovodíky s dvojnou a trojnou vazbou uhlíku s vodíkem. Ničí škodlivé volné radikály v těle. Kromě toho mastné kyseliny obsažené v rostlinném oleji napomáhají obnově endotelu (vrstva buněk vystýlající vnitřní povrch lymfatických cest a cév) cévní stěny, omezují vznik trombů a sklerotických plátů zužujících světlost cév. Pokud je vám chuť oleje nepříjemná, jezte ho nakapaný na celozrnném chlebu a zapíjejte vodou s citronovou šťávou.
Z jídelníčku zcela vylučte margarin a palmový olej. Majonézu konzumujte minimálně. Přepuštěné máslo od farmáře je jistě velmi chutná věc, navíc obsahuje řadu cenných vitamínů a stopových prvků, s jeho konzumací to nicméně rovněž nepřehánějte, protože zvyšuje hladinu cholesterolu.
Tajemství čtvrté
Zcela vyřaďte bílé pečivo, nahraďte ho tmavým celozrnným. Tmavý chleba obsahuje mnoho vitamínů skupiny B, prospěšných centrální nervové soustavě. Zato však pouhý jeden plátek bílého chleba nebo pečiva je ekvivalentem 4 lžiček cukru. Moderní člověk spotřebuje až 800-900 g cukru denně!!! Nevěříte? Zdá se vám uváděné množství přehnané? Počítejte se mnou. Tři plátky bílého chleba, třeba jako toast – 12 čajových lžiček cukru. Tři šálky slazené kávy nebo čaje denně – 9 lžiček cukru. Jediný malý zákusek představuje minimálně 7 lžiček cukru. Konzervy další lžičky… Přidejte pár bonbónů. Rovněž párky a salámy obsahují cukr, stačí přečíst si pozorně obsah na obalu. Myslím, že pokračovat nemá smysl. Cukr je přidáván do řady teplých jídel, která během dne zkonzumujeme, v řadě případů zcela nesmyslně a zbytečně, ale to už je jiná kapitola. Ke všeobecné radosti ještě dodám, že sklenice coca coly obsahuje 9 lžiček cukru.
Cukr ničí kolagen obsažený v pokožce, což urychluje vizuální stárnutí a vznik vrásek. Stimuluje vznik vředového onemocnění a oslabuje imunitu, neboť baktérie a virusy sacharidy znožňují. Souvislost cukru a zubního kazu je evidentní. O riziku vzniku diabetu snad ani netřeba hovořit.
Tajemství páté
Každý den si celé tělo promasírujte. Použijte krém, pleťové mléko nebo olej a celé tělo pořádně prohněťte rukama. Nevelké každodenní úsilí zabírající asi pět minut vám přinese výsledky nepozorovatelné u těch, komu se do masáže nechce. Lenost je rakovinou vůle, nezapomeňte.
Tajemství šesté
Každý den choďte pěšky, pohybujte se. Dělejte docela obyčejnou rozcvičku. Maminka mi říkávala: „Když budeš sedět jako buchta, budeš vypadat jako buchta. Když budeš jíst mrkvičku a běhat, budeš svěží jako mrkvička“. Naštěstí jsem si vybrala mrkev, proto se snažím hýbat. Lyžování, běh, plavání, pravidelné cvičení, to všechno je nám jenom k užitku. A doplněno správnou výživou také zárukou zdraví.
Tajemství sedmé
Pokud nejste alergičtí, užívejte denně jednu lžičku květového pylu. Je to přírodní fontána vitamínů. Najdete všude, kde prodávají med a včelařské produkty vůbec.
Tajemství osmé
Vyřaďte z jídelníčku instantní kávu, alkohol a energetické nápoje. Kromě chemie a kancerogenů neobsahuje instantní káva nic jiného. Alkohol je zcela neužitečný. Krevní tělíska slepuje do obrovských vinných hroznů a ucpává jimi kapiláry. V důsledku vzniká ischemie tkání. Energodrinky vyčerpávají mozkové zdroje a vyvolávají chronickou únavu. K čemu vám tohle všechno je?
Tajemství deváté
Pijte alespoň dvakrát týdně minerální vodu působící zásaditě. Snižuje kyselost organismu, a tím i nebezpečí vzniku onkologických onemocnění.
Tajemství desáté
Žertujte a usmívejte se každý den! Pozitivní naladění zlepšuje paměť, snižuje riziko nehod i osudových chyb.
S těmito jednoduchými pravidly se brzy budete cítit mnohem líp.
N. Grace
Když tělo volá o pomoc: 15 důležitých signálů
10 obyčejných potravin proti stárnutí